Kategorie

Pages

10 października 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe z serem waniliowym i wiśniami

Przepyszne czekoladowe ciasto z serem i wiśniami, wilgotne ciasto czekoladowe, sernik na cieście czekoladowym, pyszne ciasto, Justyna Pankowska, shiral kucharzy, czekolada,czekolada, serek waniliowy, frużelina, wiśnie,6

" Pyszne, intensywne w smaku, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, a przy tym wszystkich jest mega puszyste!
Z kleksami sera waniliowego i frużeliny wiśniowej domowej roboty. Jedne z lepszych czekoladów jakie robiłam :) Jeśli macie ochotę to możecie zrobić do niego taką polewą jak ta: polewa czekoladowa, a wtedy to już całkiem się rozpłyniecie :) Aaa i jest piekielnie proste w wykonaniu!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska



Wilgotne ciasto czekoladowe z serem waniliowym i wiśniami
forma: 30x20


Składniki:
Ciasto czekoladowe:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki dobrej jakości kakao


Zmiana adresu bloga!
Tak! W końcu nastał ten dzień, że adres bloga uległ zmianie. Ten był założony w 2008 roku jak miałam 17 lat! Nazwa nijaka, adres nijaki, a teraz jest pięknie!

Pełen przepis pod nowym adresem: 
Orgazmum





Przepyszne czekoladowe ciasto z serem i wiśniami, wilgotne ciasto czekoladowe, sernik na cieście czekoladowym, pyszne ciasto, Justyna Pankowska, shiral kucharzy, czekolada,czekolada, serek waniliowy, frużelina, wiśnie,6

19 komentarzy:

  1. O jeju, dostałam ślinotoku! Świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka śmietana i czy moze byc bez melasy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Geniusz! Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, obok takiego cuda nie można przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło smakowo bardzo dobre, tylko konsystencja jak zakalec. Czy kolejność ma jakieś szczególne znaczenie lub temperatura składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było tak samo ścisłe i twardawe jak zakalec? Powinno wyjść takie jak na zdjęciu, czyli bardzo wilgotne, ale z licznymi małymi pęcherzykami.
      Serek powinien być w temperaturze pokojowej, jajka miałam zimne, ale trzeba je porządnie ubić -do potrojenia wielkości i muszą być duże. Proszek do pieczenia dodawałam czubatymi łyżeczkami. Może coś pomogłam?

      Usuń
    2. Witam,
      Jaka jest potrzebna foremka? Czy składniki, jak serek i frużelina opadają na dno podczas pieczenia?

      Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. Gosiu pozwolisz, że skopiuje kawałek z naszej prywatnej rozmowy w celu udzielenia odpowiedzi na Twoje pytanie, może innym też się okaże przydatna :)
      " Kawa sypana z 2 czubatych łyżek zalana do szklanki, po odjęciu fusów wychodzi 3/4 szkl. Moja forma ma 30x20 cm. Wiśnie i serek układam skośnymi pasmami na wierzchu ciasta, dzięki czemu tak ładnie się wtapiają do środka na różnej wysokości :) "

      Usuń
  7. Pewnie...Ciasto wyszło pyszne...Prawie jak na zdjęciu....Serek trochę zniknął w czasie pieczenia:-) ale jest naprawdę czekoladowe i wilgotne:-) Polecam!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że smakowało :))) zachęcam do podesłania na maila zdjęć :)

      Usuń
  8. Witam,
    Proszę o wyjaśnienie - czy kakao ma być 3/4 szkl. w proszku, czy tak, jak kawa -rozrobione?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydawało mi się kolosalną ilością, ale z opisu przygotowania zorientowałam się, że o takie właśnie chodzi :-)
    Ciasto już upieczone, wyrosło jak głupie, ser nie wmieszał mi się tak ładnie, został raczej na wierzchu, ale jest pyszne!
    Polecam i dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi wcale się nie dziwię :) Oj tak ,one bardzo ładnie rośnie ) Jeśli się nie wmieszał to prawdopodobnie było ciut za gęste ciasto:) Najważniejszy jest smak! A widzę, że bardzo smakowało :) Super! Cieszę się bardzo!

      Usuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"